Att vara just bäst

 
 
Hur blir man bäst på ett område egentligen?  Är man född som bäst eller är det en upptränad förmåga? 
 
Eller en ännu viktigare fråga; vad krävs för att bli bäst?
 
Några beskrivande ord som gärna dyker upp när jag ställer mig den frågan är vilja, attityd och målmedvetenhet. Men den absolut viktigaste punkten blir i många fall utelämnad. Vad ska du med den där viljan, attityden och målmedvetenheten till om du inte vet vad du ska fokusera på?
 
Kommer ni på vad det är jag syftar på? Det är så klart Kritiken. Kritiken talar om vad du ska fokusera på, vad som kan göra just dig bättre, vad det är som fattas för att klättra mot just bäst. Och precis som viljan, attityden och målmedvetenheten tappar styrka utan kritiken, tappar kritiken sin styrka om det inte finns drivande krafter som kan bearbeta och dra nytta utav den. Men återigen, kritiken är vad som verkligen kan göra förändring på ett positivt sätt.
 
Om vi tar bodybuilding som ett exempel: 
 
Du och ett gäng andra genomför tävlingen och klarar er till finalen där du slutligen slutar på en andraplats. Men en andraplats var inte vad du siktade mot? Vad var det som gjorde att personen som kom etta var bättre än dig? Ni har båda viljan, attityden och målmedevetenheten som klarat er så här långt. Men vad ska du göra för att bli bättre än den som är bäst? Det är här kritiken kommer in i bilden. Kritiken talar om dina områden, dina svagheter, som just du behöver förbättra för att bli just bäst.
 
Detta kan appliceras på livets alla områden, men det är fortfarande kritiken som kan göra dig till just den bäste.
Och för att ge ett exempel på hur det kan se ut när man inte får den kritik man behöver så tar vi ovan nämnda scenario igen. Återigen tvåa. Du frågar domaren efteråt vad du kunde ha gjort bättre och får svaret "Du var bra, du har har precis tagit hem en andraplats". 
 
Ja, bra, men bra duger inte, du ville bli bäst? Vilken björntjänst för dennes framgång! Om vi spolar tillbaka bandet ett stycke och ställer om frågan men denna gången får du istället svaret "Du var bra men den som var bäst hade bättre axlar och mindre vätska i kroppen". Bra, nu vet du istället nu vad du ska arbeta på. Vad du ska arbeta på för att bli bäst. Och du slipper överarbeta ett annat område som egentligen inte behövde den uppmärksamheten.
 
Med allt detta sagt, ta vara på den kritik du kan få! Och framför allt, om någon frågar efter kritik så var inte rädda att ge kritik. När man har kommit så pass långt att man inte riktigt kan sätta fingret på vad som egentligen behövs utöver den man redan är så är kritik nyckeln till framgång!
 
Väl mött
Björn
 
 
 

RSS 2.0